Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Personal tools
Viden - selvhjælp
Du er her: Forside Viden - selvhjælp Tværgående Generelt om sagsbehandling Spørgsmål svar om sagsbehandling Betaling af neuropsykologisk undersøgelse

Handlinger tilknyttet webside

Betaling af neuropsykologisk undersøgelse

Hvem skal betale for neuropsykologisk undersøgelse?

Hvem skal betale for neuropsykologisk undersøgelse?

Jeg skriver på vegne af min bror, som efter en ulykke sidste år har fået en del kognitive problemer (han har bl.a. problemer med at huske ting).

Hans kommune er sammen med ham ved at afklare, om kommunen skal påbegynde/rejse en sag om førtidspension til ham.

Hans læge har nævnt noget om en neuropsykologisk test, som ifølge lægen kan være med oplyse min brors sag.

Men problemet er bare, at kommunen ikke vil betale for at få lavet undersøgelsen. De henviser til sygehusvæsnet og siger, at lægen skal lave en henvisning. Så mit spørgsmål er: Hvem skal egentlig betale for undersøgelsen? Min bror har ikke råd.

 

Svar:

Det korte svar er: Det afhænger af, hvad undersøgelsen skal bruges til.

Sygehusvæsnet

Det er rigtigt, at en læge kan henvise en patient til en neuropsykologisk undersøgelse. Det vil ske, såfremt lægen har mistanke om, at en patient har en hjerneskade eller hjernesygdom. Her vil lægen henvise patienten til videre udredning, undersøgelse og behandling i sundhedssystemet. Neuropsykologer er ofte tilknyttet sygehuset/neurologisk afdeling. I visse situationer vurderes det under en indlæggelse, at en patient bør have foretaget en neuropsykologisk undersøgelse, men at dette først bør foregå efter udskrivning, når tilstanden er blevet mere stabil.

I disse tilfælde er det sundhedssystemet, der betaler undersøgelsen.

Kommunen

Kommunen har pligt til at sikre, at en borgers sag er tilstrækkelig oplyst, før der træffes afgørelse om bl.a. førtidspension, fleksjob eller i sager om forlængelse af sygedagpenge. Under tiden sker det, at kommunen i sådanne sager mener, at det er nødvendigt med en neuropsykologisk undersøgelse for at vurdere borgerens arbejdsevne. Og hvis kommunen vurderer, at undersøgelsen er nødvendig, så har de pligt til at sikre disse oplysninger i sagen. I dette tilfælde er det kommunen, der betaler for undersøgelsen som en administrationsudgift i borgerens sag.

Opsummering

Så svaret på dit spørgsmål er, at sundhedsvæsnet betaler, hvis lægen har mistanke om hjerneskade/hjernesygdom. Kommunen betaler, hvis sagsbehandleren vurderer, at undersøgelsen er nødvendig for at belyse borgerens arbejdsevne. Og hvis hverken læge eller sagsbehandler vurderer, at undersøgelsen er nødvendig, så kan din bror altså ikke få undersøgelsen betalt.

Yderligere oplysninger

I følgende svar findes der yderligere oplysninger om henvisning til neuropsykolog: Min sagsbehandler kræver neuropsykologisk undersøgelse...

Relateret indhold
Neuropsykologisk undersøgelse
Sidst opdateret 24/10 2014.