Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Personal tools
Viden - selvhjælp
Du er her: Forside Viden - selvhjælp Voksne BPA - borgerstyret personlig assistance Spørgsmål og svar om BPA Frit valg af privat firma ved BPA-ordning

Handlinger tilknyttet webside

Frit valg af privat firma ved BPA-ordning

Må kommunen bestemme, hvilket privat firma en borger skal benytte, når borgeren ønsker at overdrage arbejdsgiveransvaret?

Må kommunen bestemme, hvilket privat firma en borger skal benytte, når borgeren ønsker at overdrage arbejdsgiveransvaret?

Jeg har fået bevilget BPA, hvor jeg gerne vil være arbejdsleder, men ikke arbejdsgiver. Jeg ønsker derfor at overdrage arbejdsgiveransvaret til et privat firma.

Må kommunen bestemme, hvilket firma jeg skal vælge?

Svar:

Nej, kommunen har ikke indflydelse på, hvilket firma du vælger til at varetage arbejdsgiverfunktionen i din BPA ordning, jf. servicelovens § 95 og § 96.

Det er derfor alene dig, der bestemmer, hvilket firma du vil benytte, og det er også dig, der skal indgå aftalen med firmaet. Der fremgår følgende af pkt. 54 i BPA-vejledningen: "Ønsker en borger at overføre sit tilskud til en anden part, der herefter er arbejdsgiver i ansættelsesretlig forstand, skal borgeren indgå en aftale med den nærtstående, virksomheden eller foreningen om dette. Det er dermed borgeren, der vælger den nærtstående, forening eller private virksomhed, som skal varetage denne opgave, inden for rammerne af den kommunale udmåling."

Når du vælger et privat firma, skal kommunen udmåle et tilskud til dækning af arbejdsgiveropgaverne. Dette fremgår af § 8 i BPA-bekendtgørelsen.

OBS: Lovændring træder i kraft 1. januar 2018

Lovændringen betyder, at du fra 1. januar 2018 udelukkende kan vælge mellem de firmaer og foreninger, der af Socialtilsynet, er godkendte til at varetage arbejdsgiveropgaverne. De private firmaer og foreninger, der den 1. januar 2018 varetager arbejdsgiveropgaverne, skal senest den 1. juli 2019 være godkendte af Socialtilsynet.

 

Sidst opdateret 21/06 2017.