Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Personal tools
Viden - selvhjælp
Du er her: Forside Viden - selvhjælp Arbejdsmarked Førtidspension Spørgsmål og svar førtidspension Førtidspension efter 2003 Førtidspension og uddannelse og evt. frakendelse af pensionen

Handlinger tilknyttet webside

Førtidspension og uddannelse og evt. frakendelse af pensionen

Må jeg tage en uddannelse på førtidspension?

(OBS: dette spørgsmål omhandler førtidspension efter reglerne gældende fra 2003)

Må jeg tage en uddannelse på førtidspension?

Jeg er en kvinde på 48 år, der blev førtidspensionist i sommeren 2004, altså efter de nye regler. Hovedårsagen er meget dårlig ryg og blandet personlighedsforstyrrelse (adhd), men da jeg er rimeligt intelligent og er uddannet både pædagog og socialrådgiver, irriterer det mig, at jeg ikke kan gøre brug af min viden. Derfor overvejer jeg at gå på universitetet og læse historie.

Studiet kræver man ca er der 8-10 timer om ugen og ellers selvstudie. Jeg tror derfor, jeg ville kunne magte dette studie og komme igang med at skrive, som er det, jeg allerhelst vil. Jeg kommer ikke bare i gang af mig selv, mangler at få inspiration og tænkte dette ville højne min livskvalitet. Må man det? jeg er godt klar over, at jeg aldrig kommer tilbage på fulde omgangshøjder, men lidt er bedre end intet.

  

Svar

Tak for spørgsmålet. Ja - du må gerne læse historie i din fritid, samtidig med at du modtager førtidspension.

Uddybning:

Førtidspension er en forsørgelsesydelse, som ikke kræver, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Du har netop fået førtidspension, fordi din arbejdsevne er vurderet til ikke at kunne udnyttes på arbejdsmarkedet i et sådan omfang, at du kan forsørge dig selv.

Kommunen har dog en forpligtelse til at løbende at kontrollere, om du stadig opfylder betingelserne for førtidspension, ligesom du selv har en forpligtelse til at fortælle kommunen, hvis der er sket ændringer i dine forhold, som har betydning for din førtidspension.

Det vil sige, at hvis kommunen vurderer, at din arbejdsevne er væsentligt forbedret, at du er i stand til at udnytte arbejdsevnen f. eks i et fleksjob, kan kommunen frakende dig førtidspensionen (se evt. principafgørelse 120-13, hvor borgeren ikke blev frakendt sin førtidspension og principafgørelse 9-15, hvori er omtalt to sager, hvor borgere får frakendt deres førtidspension).

Hvis kommunen påtænker at træffe afgørelse om frakendelse af førtidspension, vil du være inddraget. Kommunen skal begrunde afgørelsen og oplyse dig om klagemuligheden.

Opsummering 

Så ja, du må gerne læse historie med henblik på at højne din livskvalitet, men hvis det bevirker, at din arbejdsevne bedres, så du kan komme i beskæftigelse og forsørge dig selv, kan det have indflydelse på, om du kan beholde din førtidspension. 

Bemærk din oplysningspligt, idet du har pligt til jf. retssikkerhedslovens § 11, stk. 2 at meddele din kommune, at du påbegynder uddannelse.

Sidst opdateret 22/08 2017.