Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Personal tools
Viden - selvhjælp
Du er her: Forside Viden - selvhjælp Børn Merudgifter til børn Spørgsmål-svar merudgifter til børn Forsikring til hjælpere ansat efter § 41

Handlinger tilknyttet webside

Forsikring til hjælpere ansat efter § 41

Hjælpere ansat efter § 41: Hvem er arbejdsgiver, hvem skal tegne arbejdsgiverforsikring?

Hjælpere efter § 41: Hvem er arbejdsgiver, hvem skal tegne arbejdsgiverforsikring?

Jeg har et spørgsmål vedr. forsikring af hjælpere i hjemmet: Min søn på 10 har muskelsvind, og har derfor pt. nattehjælpere 45 timer om ugen, og fritidshjælp 8 timer om ugen. Hjælperne er ansat i  kommunens aflastningsordning og bevilget efter servicelovens § 41.

Jeg står for vagtplanlægning, vikardækning, oplæring og supervision af hjælpere. Kommunen udbetaler løn, feriepenge mv. og har ansættelses- og afskedigelseskompetencen.

Men hvem er så arbejdsgiver, juridisk set? Det er vel kommunen, og jeg er blot arbejdsleder?

I tilfælde af, at hjælperne kommer til skade mens de er på arbejde, er de så dækket af kommunens arbejdsgiverforsikring, eller skal jeg selv tegne en forsikring?

Svar:

Jeg mener, at i din situation, hvor du ikke får et tilskud til privat antaget hjælp, men hvor kommunen udbetaler løn og ansætter, så er det kommunen, der er arbejdsgiver. Såfremt det var tilfældet, at du fik et tilskud til privat antaget hjælp, vil det være dig, der var arbejdsgiver. Dette fremgår af pkt. 201 i børn og unge-vejledningen.

Ifølge KL´s vejledning om administration af borgerstyret personlig assistance for voksne har Arbejdsskadestyrelsen udtalt, at en arbejdsgiver har forsikringspligt, når vedkommende selv ansætter og aflønner private handicaphjælpere. Men da du ikke ansætter og aflønner, mener jeg ikke, at du har forsikringspligt.

Jeg vil dog råde dig til at kontakte kommunen for at sikre dig, at hjælperne er dækket af kommunens forsikring.  

Sidst opdateret 03/02 2015.
Explorer Portlet