Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Personal tools
Viden - selvhjælp

Handlinger tilknyttet webside

Kan en 16-årig få kørekort?

Kan en 16-årig få kørekort og støtte til bil?

Kan en 16-årig få kørekort?

Jeg har en søn på 16 år, som er kørestolsbruger pga. et medfødt handicap. Han kan derfor ikke cykle, køre på knallert, tage bussen eller transportere sig selv på andre måder som hans jævnaldrende venner. Han går i gymnasiet og har derfor behov for at komme til og fra skolen hver dag. Det volder os store problemer at sørge for denne transport og passe vores arbejde samtidig.
Vi har hørt, at der skulle være mulighed for, at han kan få kørekort og støtte til en bil, som er plomberet, så den ikke kan køre særligt hurtigt. Er det korrekt?

Svar:

Ja, det er korrekt. I særlige tilfælde kan en ung under 18 år opnå tilladelse og bevilling til et ”langsomtkørende invalidekøretøj” (højeste hastighed er rent teknisk begrænset til 50 km/t). Den unge skal opfylde de almindelige førlighedsbetingelser for at få kørekort. Bilen skal desuden forsynes med et skilt bagpå hvor der står ”Invalidekøretøj 50 km/t”.  Reglerne fremgår af færdselslovens § 57, hvor det er anført: ”Justitsministeren kan tillade, at kørekort til langsomtkørende invalidekøretøj udstedes til en person, der er fyldt 15 år”.

I bilvejledningens pkt. 98 er det endvidere anført: ”Unge mellem 15 og 18 år, der har behov for bil for f.eks. at følge en uddannelse på HF eller gymnasium, kan søge støtte til en bil, de selv kan føre, idet de efter færdselslovens § 57 kan opnå kørekort til et langssomtkørende motorkøretøj.”

Når han fylder 18 år skal han bestå en fornyet køreprøve, før fartbegrænsningen på bilen fjernes.

Det er altså en mulighed for nogle unge mellem 15 og 18 år, hvis særlige betingelser er opfyldt. Jeg vil råde jer til at kontakte dels jeres kommune, dels færdselspolitiet med jeres behov.

Sidst opdateret 08/08 2019.
Mere information om handicapbil
Explorer Portlet