Praksisnyt og guides

Navn:

Praksisnyt 87 - Ansøgning om fleksjob, ressourceforløb mv.

Forfatter:
BK/IP
Date:
05-01-2022
Resume:
Læs mere om mulighederne for at ansøge om fleksjob, ressourceforløb og revalidering mv.
Lang tekst:

Kan en borger ansøge om fleksjob, ressourceforløb og revalidering m.v. og klage over et evt. afslag?

Normalt giver det ikke anledning til tvivl, om en borger kan søge om en ydelse efter serviceloven eller anden lovgivning. Hvis en borger f.eks. har behov for en ledsagerordning efter servicelovens § 97, kan borgeren søge om en sådan ordning og få den bevilget eller få et afslag, hvis lovens betingelser ikke er opfyldt. Hvis borgeren får et afslag, er der ikke tvivl om, at borgeren kan klage over afslaget til Ankestyrelsen.


Anderledes forholder det sig med en række ydelser efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. F.eks. fleksjob og ressourceforløb. Her møder vi i DUKH borgere, der fortæller os, at deres respektive kommuner ikke vil tage stilling til eller træffe afgørelse på ansøgning om bl.a. fleksjob.


I dette nummer af praksisnyt vil vi se nærmere på reglerne for ansøgninger om fleksjob og ressourceforløb m.v.


Generelt om ansøgninger

Det fremgår ikke direkte af serviceloven og beskæftigelsesindsatsloven, at der er mulighed for at ansøge om de forskellige ydelser - det må betragtes som indforstået, at der selvfølgelig er mulighed for at ansøge om ydelserne. Også selv om der ikke er udarbejdet formelle ansøgningsskemaer til alle ydelserne.


Af retssikkerhedslovens § 3 fremgår det, at kommunen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre, om der er ret til hjælp og i så fald hvilken. Af samme lovs § 5 fremgår det, at kommunen skal behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning.


Læs mere herom i Praksisnyt nr. 55: Helhedsvurdering efter retssikkerhedslovens § 5.


Ansøgning om ydelser efter serviceloven

Som nævnt indledningsvis kan der ansøges om en bestemt ydelse efter serviceloven, og borgeren har ret til og krav på at få en afgørelse, om borgeren er berettiget til den bestemte ydelse. Kommunen skal anlægge en helhedsvurdering jf. retssikkerhedslovens § 5 og vurdere, om anden hjælp kan bevilges. Borgeren har dog altid ret til at få en afgørelse, om pågældende er berettiget til den ansøgte ydelse.


Ansøgning om fleksjob

Lad os slå fast med det samme: En borger har altid ret til at indgive en ansøgning om at få bevilget et fleksjob.


Borgeren har også krav på at få sin ansøgning behandlet. Endvidere gælder retssikkerhedslovens § 5 om helhedsvurdering også inden for beskæftigelsesindsatslovens område.


Efter beskæftigelsesindsatslovens § 116, stk. 3 kan fleksjob først tilbydes,


”når alle relevante tilbud efter denne lov samt andre foranstaltninger, herunder eventuelt forsøg på omplacering på arbejdspladsen, har været afprøvet for at bringe eller fastholde den pågældende i ordinær beskæftigelse. Dette gælder dog ikke, hvis det er åbenbart formålsløst at gennemføre de nævnte foranstaltninger forud for visitationen.”


Ankestyrelsen har med udsendelse af principafgørelse 6-14 præciseret en række forhold vedrørende behandling af ansøgning om fleksjob. Det fremgår af afgørelsen, at

  • en borger ikke kan anmode om, at kommunen alene tager stilling til spørgsmålet om fleksjob, da kommunen skal se en ansøgning om fleksjob i lyset af alle de muligheder, der findes for hjælp efter den sociale lovgivning,
  • kommunen i det enkelte tilfælde skal vurdere, om og i givet fald hvilken indsats, der skal iværksættes,
  • der ikke er hjemmel i fleksjobreglerne til at se bort fra den helhedsvurdering, der efter reglerne skal foretages i forbindelse med en ansøgning om fleksjob,
  • kommunen skal vurdere, om der er grundlag for at påbegynde behandling af sag om fleksjob eller at iværksætte andre initiativer,
  • kommunen kun skal påbegynde behandling af sag om fleksjob i de tilfælde, hvor der er noget, der taler for, at borgeren er i målgruppen for fleksjob,
  • et afslag på at påbegynde behandling af sag om fleksjob efter Ankestyrelsens praksis vil være at betragte som en afgørelse, som borgeren kan klage over.

Det fremgår også af Ankestyrelsens afgørelse, at en borger ikke har krav på at få sin sag forelagt for rehabiliteringsteamet, hvilket jo er en betingelse for at få bevilget et fleksjob. Der kan dog ikke klages over, om sagen forelægges for rehabiliteringsteamet eller ej.


Opsummerende: En borger kan ikke forlange at få en afgørelse, der udelukkende tager stilling til, om borgeren er berettiget til fleksjob eller ej. Derimod kan borgeren klage over, at kommunen giver afslag på at påbegynde behandling af sag om fleksjob.


Ansøgning om ressourceforløb

Efter beskæftigelsesindsatslovens § 112, skal personer, der har komplekse problemer ud over ledighed, der ikke har kunnet løses gennem en indsats efter denne lov og sociale eller sundhedsmæssige indsatser, tilbydes et ressourceforløb.


Ankestyrelsen har i principafgørelse 83-15 taget stilling til det principielle spørgsmål, om


”kommunen kan afvise at behandle en borgers ansøgning om ressourceforløb med den begrundelse, at borgeren ikke kan ansøge om et ressourceforløb, eller om kommunen har pligt til at tage stilling til borgerens ansøgning.”


Det fremgår af afgørelsen, at kommunen ikke kan afvise at behandle borgerens ansøgning om hjælp med den begrundelse, at borgeren ikke kan ansøge om et ressourceforløb. Det fremgår i øvrigt af afgørelsen, at

  • når borgeren søger om en bestemt form for hjælp, f.eks. et ressourceforløb, skal kommunen på baggrund af en konkret og individuel vurdering af borgerens samlede situation, herunder borgerens helbredsmæssige-, sociale og arbejdsmæssige forhold vurdere, om og i givet fald hvilken indsats der skal iværksættes,
  • kommunen skal træffe afgørelse om retten til hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning,
  • kommunen skal se borgerens ansøgning i lyset af alle de muligheder, der findes for hjælp til forsørgelse og udvikling med henblik på, at borgeren fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet,
  • borgeren har ikke krav på, at kommunen alene tager stilling til spørgsmålet om ressourceforløb, da der ikke er hjemmel i reglerne om ressourceforløb til at se bort fra den helhedsvurdering, der efter reglerne skal foretages i forbindelse med en ansøgning om hjælp,
  • kommunen kun skal forelægge sagen for rehabiliteringsteamet og behandle sagen med henblik på ressourceforløb i de tilfælde, hvor der er noget, der taler for, at borgeren er i målgruppen for et ressourceforløb,
  • kommunen ifølge principperne for god forvaltningsskik skal svare på borgerens spørgsmål og relevante bemærkninger i sagen, hvorfor kommunen i den konkrete sag i begrundelsen for afgørelsen skal forholde sig til borgerens anmodning om at få et ressourceforløb,
  • et afslag på at behandle sagen med henblik på ressourceforløb efter Ankestyrelsens praksis vil være at betragte som en afgørelse, som borgeren kan klage over.

Opsummerende: En borger kan ikke forlange at få en afgørelse, der udelukkende tager stilling til, om borgeren er berettiget til ressourceforløb eller ej. Derimod kan borgeren klage over, at kommunen giver afslag på at behandle sagen med henblik på ressourceforløb.


Afgørelse eller et processuelt skridt

I de to tidligere nævnte principafgørelser (6-14 og 83-15) henvises der til principafgørelse 64-11, som behandler spørgsmålet om, hvorvidt en kommunes beslutning om ikke at ville afklare borgerens arbejdsevne er en afgørelse med klageret eller et processuelt skridt, der ikke kan påklages. 


Det fremgår bl.a. af afgørelsen, at

  • Kommunens beslutning om at give afslag på at få afklaret borgerens arbejdsevne med den begrundelse, at alle behandlingsmuligheder ikke er udtømte, må anses for en afgørelse, der tilsigter at have retsvirkning efter sit indhold - afslag på fleksjob på det foreliggende grundlag, dvs. borgeren kan klage over afgørelsen, fordi der er tale om en bindende afgørelse.
  • jobcenterets beslutning om, hvornår borgerens arbejdsevne under sagsbehandling i jobcenteret skal afklares, må anses for et processuel skridt, som der ikke kan klages over. Denne afgørelse skaber ikke i sig selv en retsvirkning for borgeren og der er ikke tale om en egentlig afgørelse, som afslutter sagen.

Hvis sagen har været forelagt rehabiliteringsteamet

Hvis kommunen ikke følger en indstilling fra rehabiliteringsteamet om f.eks. fleksjob eller ressourceforløb, skal sagen forelægges til fornyet behandling i teamet, inden kommunen træffes afgørelse.


Hvis kommunen giver et endelig afslag på f.eks. fleksjob, kan borgeren klage over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen.


Ansøgning om revalidering

Efter beskæftigelsesindsatslovens § 142 giver kommunen tilbud om revalidering, når indsatser efter denne eller anden lovgivning, ikke er tilstrækkelige til, at borgeren kan klare sig selv. En beslutning om revalidering skal ikke forelægges for rehabiliteringsteamet, men kommunen skal udarbejde den forberedende del af rehabiliteringsplanen, der skal indgå i kommunens vurdering af, om en borger skal tilbydes revalidering.


En borger har altid krav på at få behandlet en ansøgning om revalidering. Kommunen skal endvidere behandle sagen helhedsorienteret jf. retssikkerhedslovens § 5. Et afslag på ansøgning om revalidering kan påklages til Ankestyrelsen.


Afrunding

En borger kan ansøge om fleksjob og ressourceforløb - også selv om der ikke findes specifikke ansøgningsskemaer til ydelserne. En borger kan ikke forlange at få en afgørelse, der udelukkende tager stilling til, om borgeren er berettiget til fleksjob/ressourceforløb eller ej.


Kommunen skal dog forholde sig konkret til borgerens anmodning om at få et fleksjob/ressourceforløb. En borger kan klage over, at kommunen giver afslag på at behandle sagen med henblik på fleksjob/ressourceforløb.


En borger kan ansøge om revalidering. Et afslag på ansøgningen kan påklages til Ankestyrelsen. 


I dette Praksisnyt er henvist til:

Lov om social service (serviceloven) (nyt vindue)

Retssikkerhedsloven (nyt vindue)

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (nyt vindue)


Ankestyrelsens principafgørelser:

6-14 (link åbner i nyt vindue)

83-15 (link åbner i nyt vindue)

64-11 (link åbner i nyt vindue)


Print eller download Praksisnyt 87 som pdf ved at klikke på print-ikonet.

Fil:

Kontakt os

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet

Kokbjerg 14, st. th. | 6000 Kolding 
mail@dukh.dksikkerpost@dukh.dk  
CVR: 26643058


fb-iconFacebook


Ring til os

76 30 19 30


Mandag
09.00-12.00
Tirsdag
12.00-15.00
Onsdag
09.00-12.00
Torsdag
12.00-15.00
Fredag
09.00-12.00


Tilgængelighedserklæring

Nyhedsmail fra DUKH

Fik du svar på dit spørgsmål?

Luk