Servicelovens § 85 omhandler socialpædagogisk bistand herunder bostøtte. Servicelovens § 85 om socialpædagogisk bistand er et af de områder, som vi i DUKH får mange henvendelser om.
Herunder kan du læse mere om socialpædagogisk bistand, hvilke betingelser du skal opfylde for at være berettiget, og hvad der er formålet med støtten.
Du kan også finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi ofte møder i vores rådgivning om socialpædagogisk bistand på vores side med spørgsmål og svar: Socialpædagogisk bistand og bostøtte - FAQ
Efter servicelovens § 85 skal kommunen tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt genoptræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Nærmere betingelser er ikke fastsat, så det overlader et vist spillerum til kommunerne at fastlægge, hvem der skal have hjælpen tildelt, og hvor omfattende hjælpen skal være.
Kommunen skal ved vurderingen tage udgangspunkt i den enkelte borgers særlige behov og forudsætninger. Tildeling af socialpædagogisk bistand skal altid ske på baggrund af en konkret, individuel vurdering af den enkelte borgers behov for hjælp, ligesom hjælpen skal tilrettelægges ud fra den enkeltes behov og forudsætninger og i samarbejde med den enkelte.
Når kommunen træffer afgørelse om socialpædagogisk bistand, skal den sende afgørelsen skriftligt til borgeren. Afgørelsen skal være ledsaget af en skriftlig begrundelse. Lovgrundlaget herfor er servicelovens § 89.
Du kan få socialpædagogisk bistand, uanset hvilken boligform du bor i. Således kan borgere i almindelig bolig, i handicapboliger efter almenboliglovens regler eller i botilbud efter serviceloven modtage socialpædagogisk bistand efter servicelovens § 85.
Kommunen vil normalt foretage en årlig opfølgning på den tildelte hjælp. Hvis der sker ændringer i den tildelte hjælp, vil kommunen skulle træffe afgørelse herom. Denne afgørelse kan ankes til Ankestyrelsen. I de fleste tilfælde vil der foreligge en handleplan, hvor formålet m.v. med indsatsen er beskrevet. Ved den årlige opfølgning kan der ske justeringer i handleplanen.
Uddrag fra Vejledning om socialpædagogisk bistand, støtte- og kontaktpersoner, behandling og pasning af nærtstående efter reglerne i serviceloven (kap. 1):
”9. Der vil ofte være en sammenhæng mellem socialpædagogisk bistand efter § 85 og støtte- og kontakt- personordningen for personer med sindslidelse, misbrug eller særlige sociale problemer efter § 99. Når den pågældende gennem en støtte- og kontaktperson har fået den nødvendige tillid og er motiveret til at indgå i et mere fast forløb for at forbedre sin psykiske og sociale funktionsevne, samt opbygge sociale netværk og få mere struktur i dagligdagen, kan det være relevant, at støtte- og kontaktfunktionen overgår til socialpædagogisk bistand efter § 85. Tildeling af støtte efter § 85 skal altid ske på baggrund af en konkret, individuel vurdering af den enkeltes behov for hjælp, jf. § 88, ligesom hjælpen skal tilrettelægges ud fra den enkeltes behov og forudsætninger og i samarbejde med den enkelte, jf. servicelovens § 1. Kommunalbestyrelsen kan ikke etablere støtte- og kontaktpersonordninger efter § 85 eller yde socialpædagogisk bistand efter § 99."