Selvhjælp

Navn:

Sygedagpenge - FAQ

Text:
DU kan her finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi ofte møder i vores rådgivning.
Sub:
FAQ:
Overskrift:

Kan jeg miste min ret til sygedagpenge, hvis jeg ikke kan deltage i de tilbud, som kommunen kræver af mig?

Tekst:

Det fremgår af loven, at kommunen er forpligtet til at iværksætte tilbud, der kan fremme, at den sygemeldte hurtigt kan vende tilbage i arbejde/bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.  Den sygemeldte har pligt til at tage imod et rimeligt tilbud, der kan være med til at bringe vedkommende tilbage til arbejdsmarkedet.


Det fremgår dog også af loven, at kommunen kun giver tilbud, hvis det er i overensstemmelse med behandlingen og sygdommen. Tilbud må ikke modvirke helbredelsen.

Overskrift:

Kan jeg holde ferie imens jeg er sygemeldt?

Tekst:

Du kan ikke modtage sygedagpenge under ferie, uanset om ferien afholdes i ind- eller udland. Vi anbefaler derfor, at du aftaler afholdelse af ferie med din sagsbehandler.


Kommunen kan nemlig godkende at stoppe og genoptage udbetaling af sygedagpenge til dig eller refusion til din arbejdsgiver uden en ny arbejdsgiverperiode. En afgørelse heraf afhænger af individuelle og konkrete forhold. Du skal derfor sikre dig ved at lave en aftale med kommunen og din arbejdsgiver.


At du ikke kan ikke modtage sygedagpenge under ferie, uanset om ferien afholdes i ind- eller udland fastslår principafgørelse 58-16. Udbetalingen af sygedagpenge forudsætter uarbejdsdygtighed jf. § 7 i sygedagpengeloven og er derfor uforenelig med afholdelse af ferie. Er du sygemeldt kan der således være tale om feriehindring med den konsekvens at du kan få feriepengene udbetalt.


Hvis du ikke kan lave en aftale med din sagsbehandler om afholdelse af ferie, skal du være opmærksom på at der er en risiko forbundet med at afholde ferie alligevel. Hvis ferien ikke er aftalt med kommunen, betragtes afholdelse af ferien som en raskmelding. Der kan derfor blive problemer i forbindelse med genoptagelse af sygedagpengeudbetalingen efter din ferie. Sygefravær efter endt ferie betragtes som en fornyet sygemelding, hvor betingelserne for at få sygedagpenge skal være opfyldt påny. Kommunen kan også stille spørgsmål ved, om du i ferien har forhalet din helbredelse, hvis du i din ferie ikke har overholdt evt. behandlinger eller lignende. Se også principafgørelse 72-19 og 31-19.


DUKH fraråder derfor at du raskmelder sig for at afholde din ferie, men anbefaler, at du aftaler eventuel afholdelse af ferie med din sagsbehandler.


Derudover bemærkes det, at ovenstående regler ikke er gældende for personer i jobafklaringsforløb. 


Overskrift:

Kan jeg være delvist sygemeldt på sygedagpenge?

Tekst:

Ja det kan du godt, såfremt dit fravær er på mindst 4 timer pr. uge.


Du har efter sygedagpengelovens § 7 stk. 2 mulighed for at modtage sygedagpenge på nedsat tid, når to eller flere behandlinger, der er foreskrevet af en læge eller tandlæge, medfører delvist fravær fra arbejdet. Det er en betingelse, at dit fravær er på mindst 4 timer pr. uge, i dette timetal indgår transport og ventetid ved de ambulante behandlinger også.


Om du har ret til fuld løn under fraværet (i stedet for sygedagpenge) afgøres af, om du er ansat under funktionærloven / indholdet i din overenskomst eller ansættelsesaftale. Dette forhold skal du afklare med din arbejdsgiver.


Hvis du efter at have været sygemeldt på fuld tid i første omgang er blevet raskmeldt, skal du og din arbejdsgiver være opmærksomme på, at det er muligt, at dine aktuelle helbredsforhold begrunder, at din arbejdsgiver efter sygedagpengelovens § 56  stk. 1 nr. 3 kan få refunderet sygedagpenge fra kommunen i forbindelse med dit fravær ved ambulante behandlinger.


Der vil tidligst kunne ydes refusion fra ansøgningstidspunktet.

Publikationer:

Kontakt os

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet

Jupitervej 1 | 6000 Kolding 
mail@dukh.dksikkerpost@dukh.dk  
CVR: 26643058


fb-iconFacebook


Ring til os

76 30 19 30


Mandag
09.00-15.00
Tirsdag
09.00-15.00
Onsdag
09.00-12.00
Torsdag
09.00-15.00
Fredag
09.00-12.00


Tilgængelighedserklæring

Nyhedsmail fra DUKH

Fik du svar på dit spørgsmål?

Luk